Followers

Tinggalkan Jejak Anda !

6 March 2012

Tutorial Meletak Disable Right Click Pop Up Message



Hai ! Rajin pulak Comot nak buat tutorial. Kali ni tutorial senang-senang je .

Pernah tak korang singgah mana-mana blog lepas tu korang right click je keluar message cakap No copy cat and dog . Kadang-kadang tu ada yang kata Mouse rosak la.

Tak faham ? Tengok gambar kat bawah ni :

click kalau tak nampak

Haa, lebih kurang macam tu lah. Nak buat ? Boleh-boleh. Sila baca lagi.

TAPI ! Sebelum korang buat, korang kena fikir dulu, sebab nanti ada lah berbunyi 
"Tidak Mesra Pembaca Langsung".

Tapi Anis tak kisah kalau korang nak buat jugak. Okay cara dia macam ni :

1. Login ke Blogspot.

2. Go to Dashboard > LayoutAdd a Gadget > HTML/Javascript

Err, tak tahu nak pergi mana ? Dont worry just click this COMOT.

3. Lepas tu korang copy code kat bawah ni then paste kan kat dalam kotak CONTENT tu. No need to type the title okay :)
<script language='JavaScript'>
<!--

//Disable right mouse click Script
//By Maximus (maximus@nsimail.com) w/ mods by DynamicDrive
//For full source code, visit http://www.dynamicdrive.com

var message="Jangan nakal mengright clik!";

///////////////////////////////////
function clickIE4(){
if (event.button==2){
alert(message);
return false;
}
}

function clickNS4(e){
if (document.layers||document.getElementById&&!document.all){
if (e.which==2||e.which==3){
alert(message);
return false;
}
}
}

if (document.layers){
document.captureEvents(Event.MOUSEDOWN);
document.onmousedown=clickNS4;
}
else if (document.all&&!document.getElementById){
document.onmousedown=clickIE4;
}

document.oncontextmenu=new Function("alert(message);return false")

// -->
</script>
4. Hah, korang dah boleh save and preview. 

Tapi, kalau korang nak tukar kepada kata-kata keramat korang sendiri, korang boleh tukar yang dekat highlight warna biru tu.

Akhir kata, sila lah mencuba.

Easy right ? Selamat mencuba cuba cuba dan cuba !

Kalau menjadi, credit lah untuk Anis okay . 

Jangan lupa tinggalkan komen.

No comments:

Post a Comment