Followers

Tinggalkan Jejak Anda !

24 February 2012

Tutorial Membuat Favicon Comel


Entah kenapa rajin sangat Anis hari nie nak buat tutorial .

Hari ni Anis nak share tentang Favicon ciptaan korang sendiri. 

Sebelum tu, korang tahu tak Favicon nie amende ? Tengok gambar bawah ni ::

Menda tu la Favicon :) Klik kalau tak nampak

Untuk blog Anis ni, Anis letak gambar doodle kot, korang pun boleh letak gambar korang, tapi ramai yang letak gambar comel-comel. So up to you la.

1. Okay mula-mula korang carilah gambar yang korang nak letak tu. Pastu korang edit la sendiri gambar/logo korang tu. Anis punya edit kat Photoscape. Tapi maybe korang ada web sendiri.

TUAN-TUAN dan PUAN-PUAN yang dihormati, sila resize gambar/logo tu kepada size 30x30


Kecikkan ? Comel . Hehe

2. Next, korang bukak COMOT ni. Then dia keluar macam bawah ni kan ?



3. Korang uploadkan gambar/logo korang yang dah diedit tadi tu dengan menekan Choose File. Dia pesan, for better result please use image with transparency background :)



4. Lepas tu click Sharpen +3, Then Upload it !





Then lepas upload, dia keluar macam bawah ni kan ?


5. Korang copy code yang dalam kotak merah yang Anis buat tu, tekan ctrl+C ataupun right clik then copy. Then kalau, tak puas hati dengan gambar korang tu, korang tekan Redo Again yang kotak hijau tu


Nak paste kat mana ? Sabar- sabar !


6. Then, korang pergi kat Dashboard > Template



7. Klik Edit HTML tu.



8. Then cari code
</head>
Oppsss ! Tak tahu nak cari macam mana ? No hal, klik COMOT.

9. Pastu korang pastekan code yang telah korang copy masa kat web favicon tu. Dan pastekan DI BAWAH code </head> tu .



10. Last step, save dan preview !

Easy right ? Selamat mencuba !

Kalau menjadi, credit lah untuk Anis okay . 

Jangan lupa tinggalkan komen.







No comments:

Post a Comment