Followers

Tinggalkan Jejak Anda !

21 February 2012

Tutorial Cara Menggunakan Ctrl+F


Memandangkan semuanya dah berubah sekarang ni, terutamanya bahagian template tuh kan ? Anis nak tunjuk tuto baru la. Kesian kat newbies taktau mana nak guna/cari kan ? Jangan bimbang okayh.




Bila korang tekan CTRL+F, tapi bila korang paste code korang nak cari tu then tekan ENTER tapi takde jugak benda alah tu kan ? Bukan tekan kat situ. Meh baca lagi :)


Kalau korang bukak kat Google Chrome inilah rupanya. Klik lah kalau tak jelas :)


Ehh ! Brekkk ! Sini ! Sini !

Haa ! Macam ni, bila korang bukak kat Template tu kan ? Dia keluar macam ni : (tengok gambar) Kan ?

kalau tak nampak sila Klik !


So, korang klik Edit HTML tu, dia akan keluar macam bawah ni kan ?

Klik untuk tumbesaran !


Tiba-tiba tutorial yang korang tengok tu suruh  cari code sekian-sekian dan suruh tekan CTRL+F . Tapi bila tekan tak keluar-keluar. So, cara dia macam ni:

1. Klik dulu dalam kotak yang ada code-code tu
2. Baru tekan CTRL+F. Tekan dengan serentak ye :D
3. Pastu mungkin ada beberapa perkataan atau misalnya korang nak cari perkataan "post" dia bukan ada satu je, dia ada banyak. Korang just tekan enter kat column korang taip tadi tu, dia tunjuk lagi kat mana ada perkataan post tu.
4. Tapi seandainya apa yang korang cari tu dah tekan enter berapa kali pun dia tak keluar-keluar jugak, means benda alah yang korang cari tu takde.


Paham tak ? Kalau tak paham boleh  bertanya :3


No comments:

Post a Comment