Followers

Tinggalkan Jejak Anda !

14 March 2012

Membuat Tab Menu / Blog Tab


Err selamat tengah hari !
Hari nie Comot buat tutorial atas permintaan Isha Dujun .

Tutorial ni senang sangat sebenarnya sebab dia tak guna code html tu.

Alamak! Tab Menu tu apa ?
Gambar kat bawah ni la sebenarnya Tab Menu.

haa dalam kotak pink tu la tab menu


Okay dengan Tab Menu ni, kita boleh buat page alone yang terpisah dengan entry-entry lain.

Jom buat !

1. Login Blogspot.

2. Dashboard > Pages.

click Pages

Dia keluar macam gambar bawah kan ?
3. Click New Page.



4. Then, pilih Blank Page.

Lepas tekan tu dia keluar macam gambar bawah ni :

Klik untuk tumbesaran

5. Pastu, tulis tajuk Page Title anda tu, dan entry dia.



6. Lepas siap tu, klik Publish Page.

7. Pilih Blog Tabs. Kalau Blog Sidebar tu dia akan keluar kat Sidebar korang la.

click untuk besar

8. Kalau nak buat banyak lagi, ulang cara yang sama.

Itu sahaja . Tak faham sila lah bertanya. Nanti sesat .

Good luck !
Do leave your comment okay !


1 comment:

  1. THAX akak.... n now.. dah faham... thax tau.... thax a lot.... thax a lot .. thax a lot.. thax a lot !!!! <3 <3 <3 <3

    ReplyDelete