Followers

Tinggalkan Jejak Anda !

6 March 2012

Tutorial Meletak Disable Right Click Without Message


Hai korang ! Pernah tak korang singgah kat blog kawan-kawan ke kan, tiba-tiba korang tekan right click tuk copy ke kan tapi tak boleh. Dia tak keluar benda kat bawah ni :

Tak nampak ? Sila click untuk zoom.

Kenapa tak keluar eh ? Nak tahu rahsia mereka ? Nak buat jugak macam mereka buat ? Sesungguhnya kamu berada di tempat yang betul.

Sila teruskan pembacaan anda untuk mengetahui langkah berikutnya.

1. Login Blogspot

2. Design > Add a Gadget > HTML/Javascript

Tak tahu dan tak faham ? Just click this COMOT.

3. Copy code di bawah ini dan paste kan dalam box CONTENT, make sure jangan isi apa-apa di bahagian TITLE yee :D

<script language=javascript>
<!--

//Disable right click script III- By Renigade (renigade@mediaone.net)
//For full source code, visit http://www.dynamicdrive.com

var message="";
///////////////////////////////////
function clickIE() {if (document.all) {(message);return false;}}
function clickNS(e) {if
(document.layers||(document.getElementById&&!document.all)) {
if (e.which==2||e.which==3) {(message);return false;}}}
if (document.layers)
{document.captureEvents(Event.MOUSEDOWN);document.onmousedown=clickNS;}
else{document.onmouseup=clickNS;document.oncontextmenu=clickIE;}

document.oncontextmenu=new Function("return false")
// -->
</script>

4. Pastu korang boleh Save and Preview.

Sungguh senang kan ?

Lets try this. Kalau menjadi jangan lupa credit Anis ye .
And leave your comments too !
Good Luck !

No comments:

Post a Comment