Followers

Tinggalkan Jejak Anda !

26 April 2013

My Daily Life During Semester Holidays

Dah hampir dua minggu cuti semester berlalu. Selama dua minggu ini aku hanya melakukan perkara yang sama setiap hari almost 24hours.

Ahad hingga Khamis, parents kerja, adik pula ke sekolah. Tinggal aku sendiri. Seorang diri dalam rumah yang boleh dikatakan besar. Rasa seperti berada dalam gua. Hidupku boleh gila tanpa internet. Internet segala-galanya. Movies di internet lebih memuaskan berbanding di kaca TV. Bangun sahaja pagi kebiasaannya jam 9.30 am, ( anak dara bangun lewat oii , tak laku nanti ) terus aku on laptop yang sentiasa di sisi. Biasanya Bonda akan message yang menyenaraikan tugas-tugas untuk dibuat dan mesti dibereskan sebelum pulang dari tempat kerja.

Jam 10am, aku keluarkan ikan, ayam, sotong, daging, kelapa, udang, santan yang ada kat freezer. Then sambung balik mengadap kejadah ni. BerYM, berFB, berTAGGED, berGAMES, berCHATTING, berTWITTER, berSMS, berBLOG, berYOUTUBE, berSKYPE, berMOVIES and what so ever BER lagi.

Jam 12, aku start masuk dapur dan bawak lappy sekali masuk dapur. Pasang lagu dan terus ke sinki. Cuci pinggan, mangkuk, gelas, sudu, cawan, garfu, straw, chopsticks, mug, piring, senduk, kuali, pan, periuk yang berminyak melekit-lekit, dan masih bersisa sangat menggelikan. Susun pinggan-pinggan yang dah kering di rak pinggan. Masuk ke dapur Bonda. Khas dapur Bonda sememangnya beliau memang suka sangat memasak dan aku memang suka sangat makan. :3

Basuh periuk nasi yang direndam, basuh cuci-cuci. Rujuk henpon, berapa banyak nak kena masak nasik nih. Maximum 2 cawan tapi kalau lauk tak banyak Bonda suruh dalam 1 cawan je. Basuh beras. Simpan air beras tu, buat bersihkan ikan nanti, biar ikan tak hanyir then siram air tu dalam pasu nanti. Pokok jadi subur ;) Petua nie. TAKE NOTE !

Siap basuh beras, letakkan atas dapur, dan sambung duduk kat meja makan sambil mengadap kejadah ni lagi. Reply chat, message, comment and what so ever. Opps ! Nasik dah kering, boleh teruskan ke rice cooker. Kadang-kadang sampai hampir hangit pun ada. Hehehe.. Tapi kan ! Dulu ada kawan aku pernah datang rumah lepak-lepak. Then, dia tanya aku, kenapa aku tak letakkan terus dalam rice cooker ? Aku pun tak tau, sebab Bonda aku buat macam tu, aku ikut je la.

Then dah siap semuanya, tiba-tiba ada bunyi asing.. Brr, Grr, macam-macam.. Ku cari-cari di mana datangnya bunyi.. Ohh ! Perut lapar, tak breakfast lagi. Its okay lah tunggu Bonda balik mesti ada makanan.

Paling awal, Bonda akan balik jam 1.30pm. Paling lewat 3.30pm. Kebiasaannya 2.30pm. Bonda balik, suruh beli makanan kat Mok Teh. Mok Teh ni jiran aku, bukannya saudara terdekat kami. Rumah dia selang sebuah je dari rumah aku. Eh bukan rumah aku, rumah family aku. Dia jual laksa Kelantan, laksa Terengganu dan jugak laksa Penang. Sometimes ada laksam. Ada mi goreng berminyak plusplus, ada ABC, ada pisang goreng, jejemput pisang, keropok goreng, junk food, air nenas, air berkarbonat, air jagung, air sirap bandung, etc. Pendek kata, kebanyakkannya dia buat sendiri and makanan dia sedap-sedap dan murah SUPERgila !

" Mok Teh, laksa putih 3, amboh(taknak) camboh (tauge) se(1), amboh belacan se, se lagi macam biase. Laksa penang se. Letok camboh la. Pahtu (Then,) nok ABC 2, " lapar lorh..

Makan-makan-makan. Mandi, solat. Then sambung mengadap benda ni lagi. Bertuah punya budak. Then sampai la ke pagi-pagi buta aku duk mengadap. 3,4 hari ni aku tidur pukul 5am. Kadang-kadang lepas solat Subuh baru la nak tidur. My boring daily life. That's all. Jangan contohi aku. Aku bukan yang terbaik untukmu. Eh jiwang. :3

# English movies online ? Just ask me.
# English movies download ? Ask me.
# Malay movies download ? Ask me.
# Game best untuk di download ? Ask me.
# Games online ? Ask me.

1 comment: