Followers

Tinggalkan Jejak Anda !

30 October 2012

Tutorial Ubah Warna Highlight

Selamat tengah hari , eh ke dah petang ni ? Azan Zohor baru sahaja berkumandang. Apa nak buat ye ? Tiba-tiba rasa rajin pulak Anis nak buat tutorial. Jum tengok tutorial apa kali ni !

Default highlight
Dah bosan tengok highlight camtu ? Nak tukar warna lain ? Nak buat macam Anis punye ? 

Nak jadi macam ni ?

Jom bace lagi, Anis nak ajar korang tukar warna highlight ni kepada warna yang korang suka :D

Memandangkan rupabentuk Blogger dah jadi baru, Anis rasa baik Anis tunjuk satu-satu lah kan ?


1. Ni kan Dashboard > Template > Edit HTML (Tgk 2 gambar kat bawah )




2. Ape lagi, bermula episod mencari harta karun. Err, tersilap pulak. Harta karun amende nye kat sini kan. Episod Meng-coding. 

i) Cari benda ni : ( Taktau nakcari ? Sila ke COMOT

a:link {

ii) Dah jumpa ? Copy pulak code kat bawah ni, then pastekan SEBELUM code yang pertama tadi tu. 

::-moz-selection {
background:#000000;
color:#FFFFFF;
}
::selection {
background:#000000;
color:#FFFFFF;
}

Then dia akan jadi macam ni :

klik kalau tak nampak

# ATTENTION ! Tutorial ini hanya untuk browser Mozilla Firefox dan Google Chrome SAHAJA !

** Yang code kuning merah dan purple tu boleh lah ditukarkan kepada code warna yang korang suka. Please click COMOT untuk pilihan warna :D

* Kuning merah untuk background,
* Purple untuk color font.
Selamat mencuba ! Kalau menjadi sila lah credit untuk Anis okay ! (:
Jangan lupa leave your comment !


Bye !

No comments:

Post a Comment